30 March 2011

Tentang Bunga...

Salam...

Entry pagi nak berkongsi hobi baru ku dan Mr. Chenta ku...
Menanam Bunga dan Pokok.
Bila bermula???
Sejak pindah rumah sendiri.
heheheee...
Sejak tu mula la timbul macam-macam idea nak penuhkan laman
yang sekangkang kera melompat tu.

Dari sepasu n sepokok..
Bertambah jadi berpokok dan berpasu.
Tapi tak leh lagi uplod pic sebab baru jer tanam.
Ada yang dah berbunga.
Baru tumbuh pucuk muda pun ada.
Tapi paling gembira,
setakat ni belum lagi ada yang mati..
Seronok n gembira..

Bila balik umah setelah penat bekerja,
ada aktiviti lain yang menunggu kami berdua.
Bukan jer bagi Sang Kelabu (Bubu) makan BlackWood.
Manjakan Bubu ..
Tapi jugak menjenguk bunga dan pokok, jenguk rerumput
dan lalang kat laman..
Semuanya dilakukan bersama.
Seronok dan rasa sangat bahagia..

Sekarang jugak kalau jalan mana-mana
Mata hanya melihat pokok dan landskap jer
Lepas tu mulut masing2 sibuk bagi komen...
hahahahaaa..
Macam apa jer..
Tapi ok per..
tengok2, pandang2, jeling2...
then dapatkan idea ..
lepas tu leh singgah nursery ..
bukan nursery budak...tapi nursery pokok...

kitaorg boleh duk terpacak dalam nursery berjam2..
no hal punya..heheheee..balik..
Confirm sepasu dua dalam keta Ferrari comel kitaorg..
heheheee...

Ada beberapa bunga hiasan yang masih perlu di cari...
Tumpuan kitaorg pada pokok yang unik dan ada fungsi tertentu.

Sebelum beli
Kitaorang akan fikirkan kat mana nak letak
Jenis bunga ( susah ke senang nak jaga )
Di masa depan apa akan jadi pada bunga tu...
dan macam2 lagi...

Dan paling syoknya lagi
Mr Chenta yang pandai tackle penjual
Akan dapatkan sebarang dua produk free dari penjual...
heheheh...Bijak..Bijak SuamiKu itu.
Kadang2 dapat pasu.
Ada jugak rumput n pokok free.
Bestkan...


pokok ni jenis family orkid. berbunga hijau kekuningan.
cantik kalau jadi hiasan gantung  kat tempat parking keta
atau depan sliding door kitaorg. Idea bunga ni dari blog 
atonsulam.blogspot.com



Nak jugak cari nangka madu dan tanam di luar pagar rumah.
Bila berbuah lebat macam pic ni, boleh makan
n kongsi dengan jiran2... 



Pokok Ros manja dan kena tumpuan penuh..
Mr Chenta kata jangan tanam dulu...



boleh diletakkan dalam rumah sebab dipercayai 
boleh membersihkan udara sekitar...



draceana draco..jugak boleh jadi hiasan dalaman rumah.
Medium selain tanah ialah air dan batu.

Double Puniceum, Neon

Spesis ~Hippeastrum Puniceum (nama je dh pelik...)
cantiknya...



Frangipani ada banyak colour..cantik tanam tepi pagar atau 
dibuat bonsai... 


* ni antara koleksi bunga yang ku berhajat untuk tanam.tunggu bajet yer.. 

No comments:

Post a Comment